NOVICE

KAJ JE DOBRO VEDETI PRED ZAMENJAVO STREHE

PREPREČITI OZ. ZMANJŠATI KONDENZACIJO NA SPODNJI STRANI STREŠNE KRITINE


  • Idealna streha ima pod kritino in nad kritino vedno enako temperaturo in vlažnost zraka. V kolikor je izpolnjen tudi pogoj, da temperatura v 24 urah zaniha samo za nekaj stopinj (do 4° C), ni pojava kondenzacije. Teh pogojev pri nas NI!
  • Za naše področje so značilni dvigi in padci temperature v sorazmerno zelo kratkem času (pri sončnem vzhodu ali zahodu!)
  • Po sončnem vzhodu in dvigu temperature zraka, se pojavlja kondenzacija samo na strehi in ni škodljiva.
  • Po sončnem zahodu pa sta pomembna dva časa. Prvi čas, ko se strešna okritina ohladi na zunanjo temperaturo zraka (pločevinasta takoj, opečna kasneje) in drugi čas, potreben za zamenjavo toplega zraka pod kritino z zunanjim hladnim zrakom. Dobro je, da je prvi čim daljši, drugi čim krajši.
  • Vlaga iz zraka se izloča - kondenzira na hladnejših predmetih že pri razliki 4° C. Se še spomnite kako kondenzira stari pločevinasti WC kotliček - izplakovalnik pri temperaturni razliki samo 10° C? Koliko vode na tako majhni površini! Zato so novejši kotlički izolirani s protikondenčno izolacijo !!!
  • Prevelika kondenzacija vlaži les pod kritino (preperelost !!! - v kolikor je kritina pritrjevana z vijaki ali žeblji, je kvaliteta spoja čez čas vprašljiva). Lahko vlaži tudi termoizolacijo, je vzrok za neprijetne zatohle vonjave na mansardah,…
  • Za kvalitetno zračenje strehe in izsuševanje kondeza, je izredno pomembna količina zraka pod kritino, ki ga je potrebno v najkrajšem času zamenjati z zunanjim zrakom, saj le tako ne pride do temperaturnih razlik.
  • Količina zraka je odvisna od vrste podstrešja, ki je lahko:
    a) hladno, če je toplotna izolacija položena horizontalno na strop zadnje etaže,
    b) toplo, če je toplotna izolacija položena takoj pod strešno kritino z zračnim mostom (mansarde) ali
    c) kombinacija obeh - delno izkoriščeno podstrešje z mansardnimi stanovanji.
  • Strešna kritina temne barve deluje v zimskem času kot sončni kolektor, zato segreva zrak na hladnem podstrešju na višjo temperaturo, kot je zunanji zrak. Po sončnem zahodu prične temperatura zraka padati. Kritina se zato pospešeno ohlaja na zunanjo temperaturo. Posledica je, da se na spodnji strani pri nepravilnem prezračevanju, pojavi kondenzacija, ki je neodvisna od debeline termoizolacije položene po horizontali. V kolikor pa je tudi horizontalna termoizolacija pretanka, je kondenzacija vlage samo še večja, zaradi preboja toplote iz grete hiše.


KONTAKT

IBA d.o.o.
Bohova 60
2311 Hoče
Slovenija
E: info@iba.si

T: +386 (02) 618 53 90
T: +386 (02) 618 53 92
T: +386 (02) 618 53 94
F: +386 (02) 618 53 93

DELOVNI ČAS

Ponedeljek - Petek: 8.00 - 16.00
© 2006 - 2024 IBA podjetje za storitve in trgovino d.o.o. | kazalo strani