Nahajate se v: Domov >> Kaj je dobro vedeti pred zamenjavo strehe
Ponudba
  Strešne kritine
  VAEPLAN - ravne strehe
  Sončne elektrarne
  Termoizolacija
  Kleparska orodja
  Posebna ponudba
Prijava
Kontakt
IBA d.o.o.
Bohova 60
2311 Hoče

Tel:    +386 (02) 618 53 90
          +386 (02) 618 53 92
          +386 (02) 618 53 94
Faks: +386 (02) 618 53 93

E-mail: info@iba.si

PRI ODLOČITVI KATERO VRSTO KRITINE IZBRATI PRI DANIH POGOJIH, JE POMEMBNO UPOŠTEVATI SLEDEČE:


PREPREČITI OZ. ZMANJŠATI KONDENZACIJO NA SPODNJI STRANI STREŠNE KRITINE

 • Idealna streha ima pod kritino in nad kritino vedno enako temperaturo in vlažnost zraka. V kolikor je izpolnjen tudi pogoj, da temperatura v 24 urah zaniha samo za nekaj stopinj (do 4° C), ni pojava kondenzacije. Teh pogojev pri nas NI!
 • Za naše področje so značilni dvigi in padci temperature v sorazmerno zelo kratkem času (pri sončnem vzhodu ali zahodu!).
 • Po sončnem vzhodu in dvigu temperature zraka, se pojavlja kondenzacija samo na strehi in ni škodljiva.
 • Po sončnem zahodu pa sta pomembna dva časa. Prvi čas, ko se strešna okritina ohladi na zunanjo temperaturo zraka (pločevinasta takoj, opečna kasneje) in drugi čas, potreben za zamenjavo toplega zraka pod kritino z zunanjim hladnim zrakom. Dobro je, da je prvi čim daljši, drugi čim krajši.
 • Vlaga iz zraka se izloča - kondenzira na hladnejših predmetih že pri razliki 4° C. Se še spomnite kako kondenzira stari pločevinasti WC kotliček - izplakovalnik pri temperaturni razliki samo 10° C? Koliko vode na tako majhni površini! Zato so novejši kotlički izolirani s protikondenčno izolacijo !!!
 • Prevelika kondenzacija vlaži les pod kritino (preperelost !!! - v kolikor je kritina pritrjevana z vijaki ali žeblji, je kvaliteta spoja čez čas vprašljiva). Lahko vlaži tudi termoizolacijo, je vzrok za neprijetne zatohle vonjave na mansardah,…
 • Za kvalitetno zračenje strehe in izsuševanje kondeza, je izredno pomembna količina zraka pod kritino, ki ga je potrebno v najkrajšem času zamenjati z zunanjim zrakom, saj le tako ne pride do temperaturnih razlik.
 • Količina zraka je odvisna od vrste podstrešja, ki je lahko:
  a) hladno, če je toplotna izolacija položena horizontalno na strop zadnje etaže,
  b) toplo, če je toplotna izolacija položena takoj pod strešno kritino z zračnim mostom (mansarde) ali
  c) kombinacija obeh - delno izkoriščeno podstrešje z mansardnimi stanovanji.
 • Strešna kritina temne barve deluje v zimskem času kot sončni kolektor, zato segreva zrak na hladnem podstrešju na višjo temperaturo, kot je zunanji zrak. Po sončnem zahodu prične temperatura zraka  padati. Kritina se zato pospešeno ohlaja na zunanjo temperaturo. Posledica je, da se na spodnji strani pri nepravilnem prezračevanju, pojavi kondenzacija, ki je neodvisna od debeline termoizolacije položene po horizontali. V kolikor pa je tudi horizontalna termoizolacija pretanka, je kondenzacija vlage samo še večja, zaradi preboja toplote iz grete hiše.

PREBOJ TOPLOTE POLETI

 • Strešna kritina temne barve deluje poleti kot sončni kolektor in pregreva podstrešje - pride do preboja toplote in dviga temperature v bivalnih prostorih.
 • Zelo moramo biti pozorni na debelino termoizolacije, omogočiti zračenje strehe in prezračevanje termoizolacije.
 • Temne strešne kritine, predvsem pločevinaste, zahtevajo debelejšo izolacijo in močnejše zračenje. 

LASTNA TEŽA KRITINE

Pri statičnem izračunu in dimenzioniranju ostrešja, je potrebno upoštevati lastno težo kritine, obremenitev s snegom in sile vetra. Osnovni izračun zajema težo kritine cca 50 kg/m2 + cca 150 kg/m2 snega + sile vetra, ki niso zanemarljive. Lastna teža strehe deluje pozitivno, saj ostrešje obremeni navzdol in s tem stabilizira podkonstrukcijo. Poskusite si zamisliti, da bi bila streha prekrita z najlažjo kritino - cerado in kaj bi se z njo dogajalo pri močnem vetru. Lažja je kritina, bolj so obremenjeni pritrdilni spoji (vijaki ali žeblji). Tu je potrebno razmisliti tudi o morebitni kasnejši demontaži kritine zaradi izdelav frčad, strešnih oken, .... Puljenje žebljev pri demontaži vedno poškoduje tudi kritino!!!
Pri izbiri kritine ja zelo pomemben naklon strehe zaradi obremenitve z vetrovi. Večji je naklon strehe, pravokotnejša je smer vetra, večji je podtlak na zaveterni strani. Podtlak se veča tudi s hitrostjo vetra!!! S tem se poveča obremenitev podkonstrukcije in vijačnih spojev, saj podtlak hoče streho dvigniti oz. "olupiti". Dogaja se, da veter premakne ali celo dvigne kompletno ostrešje. Tu se pokaže prednost kritin, ki imajo lastno težo okrog 45 kg (opečne, betonske), saj jih veter težko dvigne, oziroma v ekstremnih primerih odkrije samo nekaj strešnikov. Škoda ni tako velika, sanacija je hitra in enostavna. Na primorskem področju so ravno zaradi tega strehe z majhnim naklonom. Strešniki (korci) so pritrjeni tudi z betonom, dodatno pa tudi obteženi s kamenjem, da ne "grejo za vetrom" 
Logično pridemo do sklepa, da je manjša teža kritine v mnogih primerih prej pomanjkljivost kakor prednost. Pri zamenjavi strehe praktično nikoli ni potrebna zamenjava ostrešja, saj vsako ostrešje prenese težo kritine okoli 50 kg
Statična teža daje ostrešju prednost. 

KAKŠNO BO PREZRAČEVANJE IN IZOLACIJA STREHE

 • Prezračevanje in izolacija sta odvisni od tipa podstrešja in od vrste strešne kritine.
 • TO JE LE NEKAJ OSNOVNIH PODATKOV, KI JIH MORATE UPOŠTEVATI PRI IZBIRI IN NAČINU VGRADNJE IZBRANE STREŠNE KRITINE. TUDI TERMOIZOLACIJE S PRAVILNO POLOŽENIMI PAROPROPUSTNIMI IN PAROZAPORNIMI FOLIJAMI SO POMEMBEN DEL STREHE.
  ŠELE PRAVILNO IZDELAN POPIS VSEH POTREBNIH DEL NA STREHI, JE OSNOVA ZA ISKANJE KVALITETNE PONUDBE PRI KVALITETNIH IZVAJALCIH.

  SMO VAS PREPRIČALI, DA NAS JE DOBRO OBISKATI V HOČAH?

Obvestila